Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Το παστίτσιο της μαμάς!

Ειλικρινά δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Το μυαλό μου κολλάει και μόνο στην σκέψη του, και το στόμα μου γεμίζει σάλια. Το μόνο που σκέφτομαι είναι πόσο θα ήθελα να είχε περισσέψει λίγο ακόμα... Αλλά σπανίως περισσεύει. Ιδού λοιπόν η συνταγή με αναλυτικότατες οδηγίες, κα καλή όρεξη. Μην ανησυχήσετε για τα έξτρα κιλάκια που θα πάρετε μετά το μισό ταψί που θα φάτε. Υπάρχουν ωραιότατες δίαιτες.


Πάρτε άλλη μια γεύση από την μπεσαμέλ, να σας ανοίξει κι άλλο η όρεξη. Ένα έχω να σας πω. Ό,τι κι αν φαντασιώνεστε αυτή τη στιγμή με τούτη τη φωτογραφία δεν συγκρίνεται με την ηδονή του ουρανίσκου σας όταν το δοκιμάσετε!!!

Υλικά για ένα μεγάλο και βαθύ ταψί κουζίνας.
1 κιλό μακαρόνια Νο 2
1.300 κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι και ντοματοπελτέ όσο θέλουμε για τον κιμά
1/2 κιλό κεφαλοτύρι τριμμένο - αυτό θα χρησιμοποιηθεί και για την μπεσαμέλ.
5 αβγά
3 φλυτζάνες τσαγιού γάλα.
Λίγο μοσχοκάρυδο

Για την μπεσαμέλ
1 κουτί κορν φλάουρ
2 λίτρα και κάτι γάλα
5-6 αβγά
2 κουτ. σούπας φυτίνη

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον κιμά όπως θα κάναμε για μακαρόνια με κιμά. Δηλαδή τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι και όταν μαραθεί λίγο ρίχνουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά να ασπρίσει λίγο το κρέας και ρίχνουμε ένα ντοματοπελτέ, όσο θέλουμε, νερό, αλάτι και πιπέρι. Τον μαγειρεύουμε κανονικά αλλά να μην είναι στεγνός, να έχει λίγο ζουμάκι.
Βράζουμε τα μακαρόνια, να είναι λίγο βρασμένα, al dente, που λένε.
Τα καίμε με λίγο καλαμποκέλαιο και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Χτυπάμε τα αβγά και τα ανακατεύουμε με τρεις φλυτζάνες τσαγιού γάλα, ρίχνουμε το μίγμα μας στα μακαρόνια, και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το κορν φλάουρ με ένα φλυτζάνι γάλα, το βάζουμε στη φωτιά και λιώνουμε το κορν φλάουρ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ώσπου να δέσει η μπεσαμέλ, να μην είναι πολύ πηχτή όμως.
Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή, και ρίχνουμε χτυπημένα τα αβγά, την φυτίνη, λίγο αλάτι, και 1/2 φλυτζάνα τσαγιού τυρί τριμμένο.
Αλείφουμε το ταψί μας με λίγο καλαμποκέλαιο, κάτω και στα τοιχώματα.
Ρίχνουμε τα 3/4 περίπου από τα μακαρόνια και αν θέλουμε τους ρίχνουμε κι άλλο τυρί τριμμένο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και πασπαλίζουμε με τυρί.
Πάνω από τον κιμά ρίχνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με τυρί.
Ρίχνουμε από πάνω την μπεσαμέλ, την πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και λίγο μοσχοκάρυδο.
Ψήνουμε σε φούρνο στον αέρα, στους 180-200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Αφού το βγάλουμε, κρατάμε σε απόσταση τα πεινασμένα μέλη της οικογένειας που είναι έτοιμα να ορμήσουν, βάζουμε στην άκρη ένα καλό κομμάτι για μας, γιατί μάλλον δε θα μας αφήσουν ψίχουλο, και τους το παραδίδουμε με ή χωρίς πηρούνια, σε τραπέζι ή στο πάτωμα!


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Κενάφ - η σωτηρία μας;

Υπάρχει ένα φυτό, το οποίο απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα γλυτώνει από τη φτώχια χωρικούς σε περιοχές της Αφρικής, παρέχοντάς τους και πρωτεϊνούχα τροφή και τέλεια μονωτικά υλικά χτισίματος. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν κι άλλες εκπληκτικές εφαρμογές του. Είναι ένα φυτό πολύ ανθεκτικό, που δεν σκίζεται και δεν κιτρινίζει, απαιτεί τη μισή ποσότητα νερού για να καλλιεργηθεί, και είναι τρομερά παραγωγικό, ενώ προσαρμόζεται άριστα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Είναι δυνατόν;

Κι όμως είναι. Το Κενάφ είναι ένα ετήσιο φυτό της Αφρικής 4.000 ετών το λιγότερο, συγγενές με το βαμβάκι, την μπάμια και τον ιβίσκο. Στην Αφρική το χρησιμοποιούσαν κυρίως για τις ίνες του. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και φτάνει μέχρι τα 4,5 μέτρα περίπου.

Αποδίδει μέχρι 2 τόνους ινών ανά στρέμμα, παρέχοντας μια εκπληκτική πηγή πολτού για παραγωγή δημοσιογραφικού χαρτιού εξαιρετικής ποιότητας, κατά πολύ ανώτερης από το χαρτί που προέρχεται από τα δέντρα, και το οποίο παρουσιάζει άριστη κατακράτηση μελάνης, μεγάλη αντοχή στην τυπογραφική πρέσα μεγάλων ταχυτήτων και δεν κιτρινίζει. Η διαδικασία μετατροπής και λεύκανσης του χαρτοπολτού που προέρχεται από το κενάφ απαιτεί λιγότερη ενέργεια και χημικά έναντι του χαρτοπολτού, που προέρχεται από δασικές πρώτες ύλες.

Το εκπληκτικότερο όμως, στην παρούσα "οικολογική" φάση της ανθρωπότητας, είναι η ικανότητά του να απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα κι αν μειώναμε τις εκπομπές του κατά 50% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, και πάλι θα μας περίμεναν πολλές δεκαετίες επιρροής του κλίματος από το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε κάτι που μπορεί να τραβήξει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μόνιμα, και άμεσα. Και το έχουμε! Το Κενάφ απορροφά 3-8 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα δέντρο πλήρους ανάπτυξης. Ένα στρέμμα Κενάφ απορροφά 2 τόνους περίπου διοξειδίου, και σε κάποια μέρη του κόσμου μπορεί να κλαδευτεί και να ξαναμεγαλώσει για δεύτερη χρονιά. Με την κατάλληλη διαχείριση, ένα μόνο στρέμμα Κενάφ μπορεί να απορροφήσει μέχρι 4 τόνους διοξειδίου!

Από την άλλη, τα φύλλα του Κενάφ είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, 34%, και αποτελεί πηγή τροφής σε περιοχές που μαστίζονται από την πείνα. Σε ένα χωριό της Αφρικής, 2.000 ατόμων, το Κενάφ έσωσε στην κυριολεξία τους κατοίκους από τον αφανισμό. Σε πιλοτικά προγράμματα στην Αφρική αλλά και στην Αϊτή, δίδαξαν σε χωριά τις χρήσεις του Κενάφ, και μοιράστηκαν σπόροι. Οι χωρικοί το λάτρεψαν, φυσικά, και σύντομα έφτιαξαν δικές τους συνταγές, απολαμβάνοντας μια δυναμωτική τροφή.

Φαρμακευτική χρήση του Κενάφ

Ο χυμός των λουλουδιών του, μαζί με ζάχαρη και μαύρο πιπέρι, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ξινίλας. Οι σπόροι είναι αφροδισιακοί, ενώ βοηθούν στην αύξηση του σωματικού βάρους, αν προστεθούν στην διατροφή. Εξωτερικά χρησιμοποιούνται ως κατάπλασμα για πόνους και μώλωπες. Τα φύλλα είναι καθαρτικά. Ένα έγχυμα φύλλων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία από το βήχα. Στην Αγιουβέρδα, τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσεντερείας, και διαταραχές της χολής, του αίματος και του λαιμού. Ο φλοιός χρησιμοποιείται στη θεραπεία της αναιμίας.


Εδώδιμα μέρη του φυτού

Τα νεαρά φύλλα μαγειρεύονται, πίνονται σαν τσάι ή προστίθενται σε σούπες. Τα φύλλα έχουν μια όξινη γεύση σαν του ξινόχορτου. Οι σπόροι καβουρντίζονται ή αλέθονται σε αλεύρι, και φτιάχνουν κέικ απ' αυτό. Η ρίζα είναι εδώδιμη αλλά πολύ ινώδης, γλοιώδης και χωρίς πολλή γεύση. Από τους σπόρους προκύπτει και φαγώσιμο λάδι.


Άλλες χρήσεις του φυτού

Από τα κλαδιά προκύπτει μια ίνα, πολύ καλό υποκατάστατο των ινών της γιούτα, αν και λίγο πιο τραχιά. Οι κλώνοι της ίνας, που φτάνουν τα 1,5 - 3 μέτρα,χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σκοινιών, καναβάτσου, τσουβαλιών, διχτυών,τραπεζομάντηλων, κλπ. Η καλύτερη ποιότητα δίνεται λίγο μετά το άνοιγμα των λουλουδιών του φυτού. Οι ίνες του χρησιμοποιούνται, επίσης στην παραγωγή μοριοσανίδων και άλλων κατασκευαστικών υλικών, στην αντικατάσταση του fiberglass. Ο πολτός από τα κλαδιά χρησιμοποιείται ως χαρτοπολτός. Οι σπόροι περιέχουν 18-35% ελαίου, που μοιάζει πολύ με αυτό από το αράπικο φυστίκι. Το έλαιο χρησιμοποιείται και για καύση, και ως λιπαντικό, και για την παρασκευή σαπουνιών, βαφών και βερνικιών.Τα κλαδιά χρησιμοποιούνται από τους χωρικούς και ως βάση για φωτιά.





Αν λοιπόν θέλετε να βοηθήσετε τον πλανήτη και μαζί την ανθρωπότητα, φυτέψτε Κενάφ ακόμα και στο μπαλκόνι. Το μόνο κακό είναι ότι, επειδή δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα, τους βρίσκετε μόνο μέσω Κολοπετινίτσας, συγγνώμη, μέσω Η.Π.Α. εννοούσα. Ωστόσο αξίζει τον κόπο νομίζω, ειδικά στις δύσκολες εποχές που περνάμε και συνολικά σαν ανθρωπότητα, αλλά και μεμονωμένα σαν χώρα, να έχουμε ένα τέτοιο θαυμάσιο φυτό στον κήπο μας... για ώρα ανάγκης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μια απλή αναζήτηση στο google για κενάφ ή kenaf, θα σας χαρίσει ατελείωτες ώρες μελέτης. Καλό διάβασμα, και καλή σοδειά!




Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Θεϊκά μαλακά μπισκότα βρώμης με σοκολάτα

ΜΑΛΑΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ

 Η συνταγή είναι από δω: http://www.yumyum.gr/apps/gr/recipe/malaka-mpiskota-me-skolata-kai-vrwmi





από όπου την πήρα αυτούσια και τη δοκίμασα εκτός από μία-δύο αλλαγές που τις σημειώνω παρακάτω με πλάγια γράμματα.

Top of Form

Πολύ μαλακά, υγιεινά και νόστιμα μπισκοτάκια! Σας τα υποσχέθηκα και ιδού!
Υλικά (30-40 κομμάτια) :
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 1/4 φλυτζ. μαύρη ζάχαρη
1/4 φλυτζ. λευκή ζάχαρη
2 μεσαία αυγά
4 βανίλιες
2 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. γάλα εβαπορέ
1/2 κ.γ. αλάτι
2 φλυτζ. νιφάδες βρώμης -τις χτύπησα στο μούλτι και έγιναν πιο μικρές.
2 φακελάκια σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας (200 γρ.) - Έβαλα ένα φακελάκι
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας γάλακτος (100 γρ.)
1 φλυτζ. τριμμένα φουντούκια (προαιρετικά) -τα έβαλα τα έβαλα! Και επίσης τα χτύπησα στο μούλτι
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη (μαύρη/λευκή). Προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το γάλα, το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σιγά-σιγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τη βρώμη και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε και τις σταγόνες σοκολάτας και τα τριμμένα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.

Στρώνουμε λαδόκολλά ή αντικολλητικό χαρτί στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Εγώ απλά το βουτύρωσα ελαφρά.
Με κουτάλι σούπας παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τοποθετούμε στο ταψί σε κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν όταν ζεσταίνονται. Σημείωση: Κάντε τα μεγαλούτσικα και ψιλοστρογγυλά, γιατί απλώνουν όντως! Επίσης δε χρειάζεται να τα κάνετε και τέλεια στην εμφάνιση. Γίνονται ακανόνιστα και είναι υπέροχα! 
Ψήνουμε για 9 λεπτά σε κανονικό φούρνο και 5 λεπτά σε μικρό φουρνάκι.
Βγάζουμε τη λαδόκολλά για να κρυώσουν τα μπισκότα και τοποθετούμε νέα λαδόκολλα στο ταψί για την επόμενη φουρνιά. Όταν κρυώνει η κάθε φουρνιά προσεχτικά τα βγάζουμε με μια σπάτουλα και τα τοποθετούμε σε μπολ ή πιατέλα επιλογής μας και καλή όρεξη!

Προσοχή: Μην τα αφήσετε να ψηθούν παραπάνω γιατί πικρίζουν αν παραψηθούν. Εγώ τα έψησα 15 λεπτά γιατί τα είδα πολύ... ρευστά, αλλά μια χαρά ήταν. Ίσως επειδή έβαλα λιγότερη σοκολάτα. Την επόμενη φορά θα τα ψήσω ίσως γύρω στα 13 λεπτά. για να είναι λίιιιιιγο πιο μαλακά. Όχι ότι δεν ήταν θεϊκά, αλλά μια σταλιά θεϊκότητας ακόμα τη σήκωναν! Πάντως ήταν Τ Ε Λ Ε Ι Α !!! Μόνο που δεν τσακωθήκαμε στο σπίτι γαι τα τελευταία. Ειλικρινά έκανα μεγάλη θυσία ως μάνα για να τα φάνε τα παιδιά, και ο άντρας μου μετρούσε τις μπουκιές μου κάθε φορά που έτρωγα από τη λύσσα του μην του φάω κανένα παραπάνω. Οπότε, ναι... είχαν επιτυχία μεγάλη!!!!

ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΝΩ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΕΡΤΗΣΕ!!!!    

Στην επόμενη μαγειρική ανάρτηση σας έχω τη συνταγή για μπισκότα digestive. Πιο digestive δεν γίνεται. Είναι ίδια μιλάμε! Φάτε αυτά πρώτα και έχει ο Θεός! Μην παχύνουμε κιόλας!

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Ανοίξτε φτερά...


Κι αφού κάναμε το μπάνιο μας με το φρέσκο σαπουνάκι μας και χαλαρώσαμε, ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε μια βαλίτσα με ρούχα ή μαγιό ή και τίποτα, και απλά να φύγουμε. Αλλά αυτό θα είχε πολλές επιπτώσεις στη ζωή μας και είναι επίσης ενεργειακά ασύμφορο. Καύσιμα αεροπλάνων, σπατάλη για την καταγραφή εισιτηρίων, για το ένα για το άλλο, πληγωμένες καρδιές, τηλέφωνα «γιατί φεύγεις, πού μ’ αφήνεις» κι άλλα τέτοια σχετικά. Γιατί να το υποστούμε όλο αυτό εμείς, η καρδιά, τα αυτιά και η τσέπη μας, τη στιγμή που μπορούμε να κάνουμε το υπέρτατο ταξίδι γνώσης και αυτογνωσίας χωρίς να το κουνήσουμε ρούπι από την ασφάλεια του σπιτιού μας;

Αστρική προβολή η παρεξηγημένη, κυρίες και κύριοι… Πολλοί την εμίσησαν, ακόμα περισσότεροι την λάτρεψαν, αλλά λίγοι κατάλαβαν τις δυνατότητες που κρύβει.

Θα μιλήσουμε εν καιρώ για όλα αυτά τα «σοβαρά», αλλά προς το παρόν θα ξεκινήσω με μια απλούστατη τεχνική που κατάστρωσα αφού δοκίμασα διάφορες τεχνικές. Τη χρησιμοποιώ όταν έχω πρόβλημα να βγω. Πχ, όταν με πιάνουν οι αυπνίες μου, ή νιώθω πολύ κουρασμένη και ετοιμάζομαι να κοιμηθώ σαν τούβλο,και γενικά όταν είμαι σε φάση καμπής στις προσπάθειές μου. Θα αναφέρω την ολοκληρωμένη βερσιόν και την πιο σύντομη βερσιόν. Υπόψιν πως η σύντομη συνήθως με βγάζει σε χαμηλότερα πεδία, δεν ξέρω γιατί. Αν είστε φοβιτσιάρηδες ας την αποφύγετε. Αν είστε αρκετά έξυπνοι ώστε να κατανοήσετε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τίποτα δεν μπορεί να σας βλάψει, και ότι ήδη ταξιδεύετε στο αστρικό ασυνείδητοι κάθε φορά που κοιμάστε, και πως όταν είστε συνειδητοί έχετε τον απόλυτο έλεγχο της εμπειρίας, τότε δοκιμάστε κατευθείαν με την σύντομη βερσιόν. Άλλωστε όπου κι αν βρεθείτε, μπορείτε να φύγετε και να πάτε αλλού… Είναι τόσο απλό όσο το πάτημα ενός διακόπτη. Για πρακτικές ενόσω κάνετε αστρική προβολή, για αντιμετώπιση προβλημάτων και άλλα θέματα, περισσότερο προσωπικής εκτίμησης, θα συζητήσουμε σε άλλες αναρτήσεις.

Προς το παρόν έχουμε και λέμε:

1.Πρέπει να βάλεις ρολόι περίπου στις τεσσεράμισι με πέντε ώρες ΥΠΝΟΥ, δηλαδή αν κοιμάσαι στις 12.00, το βάζεις στις 4.30, αν κοιμάσαι στις 10.00 το βάζεις στις 2.30.Μετά από μία βδομάδα περίπου που θα το κάνεις, δοκίμασε με το να ξυπνάς στις6.00 ώρες ύπνου, για να δεις ποιο από τα δύο σου ταιριάζει καλύτερα.

2.Μόλις ξυπνήσεις, προσπάθησε να μην κουνηθείς, αλλά να θυμηθείς το όνειρο που είδες όταν χτύπησε το ξυπνητήρι. Όσο περισσότερες λεπτομέρειες του ονείρου θυμηθείς τόσο το καλύτερο. Ό,τι θυμηθείς το καταγράφεις σε ένα χαρτί ή τετράδιο δίπλα στο κρεβάτι σου. Αλλιώς σηκώνεσαι απευθείας από το κρεβάτι.

3.Μένεις ξύπνιος για 5-60 λεπτά (βρες ποιο σου ταιριάζει καλύτερα). Συνήθως στα 5 λεπτά αν σηκωθείς και πας να πάρεις λίγο καθαρό αέρα στο μπαλκόνι και ξαναμπείς μέσα για ύπνο αρκούν. Αυτό που θέλουμε είναι να 'ξυπνήσει' αρκετά το μυαλό, χωρίς να κουράσουμε ιδιαίτερα το σώμα μας. Αν μείνεις παραπάνω ώρα ξύπνιος, στο διάστημα αυτό μπορείς να κάνεις διαλογισμό, να διαβάσεις το όνειρο που κατέγραψες, ή κάτι πολύ χαλαρωτικό και αν γίνεται σχετικό με ονείρεμα, αστρική προβολή κτλ..

4.(προαιρετικό, για μεγαλύτερη επιτυχία) Μόλις περάσουν τα λεπτά, πας σε έναν καθρέπτη και λες στον εαυτό σου με σοβαρότητα και ηρεμία (κοιτώντας σε κατάματα, αλλά σαν να το λες σε κάποιον άλλον, δικό σου άνθρωπο, που αγαπάς κτλ...δηλαδή πρέπει να το κάνεις λίγο αποστασιοποιημένος από την έννοια "εαυτός") αυτό που θες να πετύχεις, πχ «στο επόμενο όνειρο θα ξυπνήσω», ή "σήμερα θα βγω στο αστρικό μου σώμα συνειδητά" ή κάτι παρόμοιο. Το επαναλαμβάνεις μία-δύο φορές, και πηγαίνεις στο κρεβάτι.

5
.Μόλις ξαπλώσεις αναπαυτικά (προτιμάται να ξαπλώνεις στο πλάι, αριστερά ή δεξιά) και κλείσεις τα μάτια, προσπάθησε να χαλαρώσεις λίγο, και αφού νιώσεις ότι οι μύες σου έχουν χαλαρώσει αρκετά θ' αρχίσεις να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου διανοητικά "ένα ονειρεύομαι, δύο ονειρεύομαι, τρία ονειρεύομαι..." δηλαδή θα μετράς. Μην το κάνεις αυτό μηχανικά, κάνε το συνειδητά, κι αν δεις ότι χάνεις τους αριθμούς συνέχισε χωρίς το «ονειρεύομαι». Μπορεί να φτάσεις μέχρι και το 300, συνήθως εκεί φτάνεις στο τέλος της φάσης. Το σημαντικό είναι να μην χάσεις την ροή της σκέψης σου, να σκέφτεσαι λογικά, να μην χαθείς σε όνειρο σ’ αυτή την φάση. Αν αρχίσεις και χάνεις την συνειδητότητά σου, μπορείς να ξεκινήσεις από την αρχή το μέτρημα, μην αγχωθείς. Κάποια στιγμή θα μπεις στην πρώτη μεταβατική φάση, όπου πιθανά θα βλέπεις ονειρικές εικόνες (όπως στην κατάσταση που σχεδόν κοιμόμαστε, αλλά και δεν κοιμόμαστε βαθιά, και ψιλοβλέπουμε όνειρο), ή ακόμα και πιθανά ν' ακούς ήχους, κρότους, φωνές, ή άλλους ήχους ήπιους...βρίσκεσαι στο υπναγωγικό στάδιο! ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ Η ΔΥΝΑΜΗ ΘΕΛΗΣΗΣ ΣΟΥ γι' αυτό προτείνω και το τέταρτο βήμα, γιατί δίνεις εντολή στο υποσυνείδητό σου να σε βοηθήσει. Προσπαθείς να μην βγεις από το υπναγωγικό στάδιο, δηλαδή μην κουνηθείς, μην ανοίξεις τα μάτια, μην προσπαθήσεις να σταματήσεις τις εικόνες ή τους ήχους, αλλά οπωσδήποτε συνέχισε το μέτρημα. εδώ παίζονται όλα τώρα.

6. Αν πετύχει αυτή η φάση μπαίνεις ολοκληρωτικά στην μεταβατική φάση, όπου μπορεί να παραλύσει τελείως το σώμα σου, να έχεις δονήσεις κτλ Αν δεν βγεις από αυτή την κατάσταση λόγω ενθουσιασμού ή φόβου, τότε συνεχίζοντας το μέτρημα θα μπεις σε όνειρο μισο-συνειδητά ή συνειδητά ή θα έχεις αστρική προβολή. Όταν τελειώσει η εμπειρία σήκω από το κρεβάτι και μην ξανακοιμηθείς, γιατί το πιο πιθανό είναι να ξεχάσεις την εμπειρία. Κατέγραψε την εμπειρία αμέσως και μετά κοιμήσου πάλι αν θες! Έχει χαθεί η ανάμνηση πολλών εμπειριών επειδή ξανακοιμηθήκαμε κάποιοι... κρίμα είναι!

Η σύντομη βερσιόν είναι τα δύο τελευταία βήματα, χωρίς την προηγούμενη προετοιμασία...

Καλά ταξίδια, λοιπόν. Αν έχετε κάποια εμπειρία μ’ αυτή την πρακτική,θα χαρώ να την ακούσω. Να ξέρετε πως οι εμπειρίες μας βοηθούν και άλλους. Αν και υπάρχουν εμπειρίες που είναι μόνο για εμάς και δεν πρέπει να τις μοιραζόμαστε. Αυτό ισχύει για πιο υπερβατικές εμπειρίες, και σε ανώτερα επίπεδα. Όταν είμαστε αρχάριοι δεν πειράζει να μοιραζόμαστε εμπειρίες και γνώσεις. Βοηθιόμαστε και βοηθάμε! Σαν γενικός κανόνας ισχύει το εξής: αν δεν είστε σίγουροι ότι πρέπει να μοιραστείτε μια εμπειρία, μην την μοιραστείτε. Τόσο απλό. Συνήθως υπάρχει «ποινή» όταν μιλάμε ενώ δεν πρέπει. Η ποινή είθισται να είναι η απώλεια της ικανότητας της προβολής αυτής καθ’ αυτής για ένα διάστημα, και πιστέψτε με αυτό πονάει ΠΟΛΥ. Γιατί όταν έχεις δει τον Παράδεισο και τον χάνεις, δεν μπορεί να μην πονέσεις.

Καλές προσπάθειες και… ίσως βρεθούμε κάπου εκεί «μέσα»…

Εδώ τα καλά σαπουνάκια!



Φτιάχνω σαπούνια, φροντίζω το σώμα μου, κόβω τις κρέμες γιατί δε χρειάζονται πια, μοσχομυρίζω, όλοι με ρωτάνε τι θεραπεία έκανα στα μαλλιά μου, ο άντρας μου όλο περνάει από δίπλα μου και με χαϊδεύει απορώντας κάθε φορά, αλλά μάλλον θέλω κι άλλο πλύσιμο για να με βάλει κάτω, και τα παιδιά σταματάνε να ακούγονται σαν νταλικέρηδες από το πολύ βρίσιμο κάθε φορά που τα χτενίζω, αφήνοντας το μισό μαλλί τους στο χέρι και το άλλο μισό στο κρανίο για εφέ!

Ναι, αυτά και άλλα τόσα συμβαίνουν όταν πλένεσαι με το δικό σου σαπούνι. Για να μην αναφέρω την οικονομία και την αίσθηση ικανοποίησης ότι έφτιαξες κάτι με τα χεράκια σου, και δεν είναι πέτρα -από το κάψιμο- ή ροζ από την πλύση της κόκκινης φανέλας της μικρής που κρύφτηκε ανάμεσα στα λευκά σώβρακα του αντρός σου!

Ας μάθουμε λοιπόν να φτιάχνουμε σαπούνι. Είναι τόσο εύκολο που είναι τραγικό το γεγονός ότι δεν φτιάχνουν ΟΛΟΙ! Ποιος ο λόγος να πληρώνουμε της τρελής τα φράγκα για να αλειφόμαστε με δηλητήρια; Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Πάμε λοιπόν με τη βασική συνταγή και διαδικασία, αυτή που χρησιμοποιώ και εγώ.

Παρόλο που υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τρόποι να φτιάξεις σαπούνι, είμαι κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε μεθόδου που χρησιμοποιεί θερμότητα από ηλεκτρική κουζίνα, από ξυλόσομπα, ή γκάζι, για πολλούς και διάφορους λόγους. Καταρχάς, δεν είναι ενεργειακά συμφέρον, αλλά κυρίως η θερμότητα αναπόφευκτα καταστρέφει πολλές ουσίες των υλικών μας. Ήδη η θερμοκρασία ανεβαίνει με την σόδα μας, αλλά ακόμα κι αυτό το ελέγχουμε. Σας παραθέτω λοιπόν την πανεύκολη και ανέξοδη διαδικασία της παντελώς ψυχρής μεθόδου λέμε!!!

ΕΠ! Πριν ξεκινήσουμε δεν ξεχνάμε να προμηθευτούμε καλά πλαστικά γάντια κουζίνας, πλαστικά γυαλιά, μια φορμίτσα ή ολόσωμη ποδιά μαγειρικής, και ξυδάκι γιατί η καυστική σόδα δεν είναι και το ασφαλέστερο υλικό. Αν θέλετε να φτιάξετε σαπουνάκι μαζί με τα παιδιά, προτιμήστε το σαπούνι γλυκερίνης. Αλλιώς, απομακρύνετε παιδιά, σκυλιά και περίεργους και συνεχίστε έχοντας πλήρη επίγνωση του τι κάνετε. Επίσης θα χρειαστείτε δύο πυρέξ, το ένα σχετικά μεγάλο, μια ζυγαριά κουζίνας, ένα δύο κουτάλια σούπας και έναν ηλεκτρικό αναδευτήρα χειρός, από αυτούς για σούπες.

Πάμε λοιπόν.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ

1. Ζυγίζουμε τα υλικά μας και τα βάζουμε όλα μπροστά μας.

2. Ρίχνουμε το νερό μας ή το έγχυμα βοτάνων μας, πχ χαμομηλάκι, στο ένα πυρέξ και προσθέτουμε ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ την καυστική μας σόδα, με ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι ανοξείδωτο, αλλά όχι βιαστικά και μας πεταχτεί καμιά σταγόνα στο δέρμα και τρέχουμε. Αν πάραυτα συμβεί κάτι τέτοιο, πριν μουτζωθούμε ρίχνουμε λίγο ξύδι στο "τραύμα" και αμέσως μετά το βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για κανένα 10λεπτο το λιγότερο. Έτσι θα είμαστε σίγουροι, αλλά αν έπεσε αρκετή ποσότητα πάνω μας, επειδή είπαμε να γλυτώσουμε λεφτά κι όχι να δανειστούμε στο τέλος για πλαστικό χειρούργο, αφού κάνουμε τα παραπάνω, τρέχουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο γιατί το κάψιμο από σόδα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ακόμα και 24 ώρες αργότερα. ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ. Όχι να πάμε για μαλλί, για να περάσουμε όμορφα και να την παίξουμε "βιολογικό σαπούνι κι έτσι" και να βγούμε κουρεμένοι και καμμένοι, εεεεε; Τέλος πάντων, όταν καταφέρουμε να προσθέσουμε όλη τη σόδα στο νερό μας, θα εκλυθεί θερμότητα. Αν αγγίξετε το πυρέξ σας απόξω, θα νιώσετε την κάψα! Εμείς ανακατεύουμε πάντως μέχρι το θολομένο νερό μας να ξεθολώσει.

2. Τώρα μπορούμε να κάνουμε δύο τινά. Ή να εκμεταλλευτούμε τη θερμότητα και να ρίξουμε το μίγμα μας στα έλαιά μας, ειδικά αν χρησιμοποιούμε και στέρεα έλαια όπως είναι το έλαιο καρύδας, ή να το αφήσουμε το μίγμα κάπου μακριά από παιδιά, αλλά εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα... πχ σε ένα μπαλκόνι, όχι σε κλειστό χώρο, γιατί οι αναθυμιάσεις είναι επίσης επικίνδυνες, μέχρι να κρυώσει φυσικά. Πχ, κάνεις το προηγούμενο βήμα το βραδάκι, και το αφήνεις όξω στη φεγγαράδα το μίγμα σου και συνεχίζεις το πρωί. Θα φτιάξεις ένα ωραιότατο ρομαντικό σαπούνι! Αποφασίστε τι θα κάνετε. Εγώ δοκίμασα στο ίδιο batch και τους δύο τρόπους και δεν υπήρξε καμία διαφορά.

3. Ό,τι κι αν αποφασίσουμε το λοιπόν, κάποια στιγμή, ζεστό ή κρύο, χύνουμε το μίγμα μας στο λάδι μας. Αν για κάποιο λόγο το χύσουμε κρύο και έχουμε στέρεα έλαια, απλά ζεσταίνουμε ελαφρά τα έλαια και περιμένουμε να κρυώσουν λίγο κι αυτά πριν τα αναμίξουμε. Αλλιώς τους ρίχνουμε την καυτή σόδα και υγροποιούνται στο πιτς φιτίλι, με λίγη βοήθεια από μας. Ναι, το ανακάεμα δεν το γλυτώνετε.

Ανακατεύουμε λοιπόν, και ξανανακατεύουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αναδευτήρα και ως ηλεκτρικό και ως χειροκίνητο. Βασικά, πολύ λίγο τον χρησιμοποιούμε ως ηλεκτρικό, γιατί θα κάνει πολλές μπουρμπουλήθρες το μίγμα μας και δεν το θέλουμε. Θέλουμε ένα ωραίο κρεμώδες μίγμα. Έτσι χτυπάμε για 5 δεύτερα ας πούμε, και ανακατεύουμε κανονικά για 2 λεπτά. Πέντε δεύτερα, δύο λεπτά. Για να μη βαρεθούμε αλλά και για να είμαστε πιστοί στην παράδοση, σ' αυτήτ η φάση λέμε μερικές φορές με δέος και σεβασμό "κοτρώνι να γίνει". Σε αυτό το βήμα μπορούμε να προσθέσουμε τα λεγόμενα "πρόσθετα", πχ αρώματα, χρώματα, βότανα κλπ. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα.

4. Ρίχνουμε το ωραίο μας μίγμα, αφού το θαυμάσουμε πρώτα και σταυροκοπηθούμε που τελικά είμαστε άξιες, παρά την δημόσια κατακραυγή, μέσα σε ένα καλούπι. Κυκλοφορούν πολλών ειδώνε, σε διάφορα σχέδια, αλλά εγώ έχω καταβολευτεί με τα χάρτινα κουτιά από γάλα και χυμούς. Κόβω το πάνω μέρος και νά τη η κοτρώνα! Το σκεπάζουμε από πάνω με πλαστική μεμβράνη, και το τυλίγουμε με τρυφερότητα με μια κουβέρτα, πχ αυτές τις fleece των παιδιών που δεν ξέρεις πού να τις πρωτοδώσεις, και το βάζεις κάπου σκοτεινά για μια-δύο μέρες.

 5. Και ναι, πιάνουμε απόξω το κουτί μας και το νιώθουμε σκληρό. Μην σκέφτεστε πονηρά πράγματα! Το μόνο που περιμένει από σας είναι να το βγάλετε από κει μέσα και να το κόψετε σε πλάκες, όσο χοντρές θέλετε! Τώρα βάλτε το κάπου να αερίζεται καλά το χρυσούλι σας, αλλά μη γεμίσει και σκόνες. Μπορείτε ίσως να το σκεπάσετε με μια σίτα, ξέρω γω. Τώρα θα κάνετε υπομονή. Θα μείνετε στην απλυσιά κανά μήνα το λιγότερο, πηγαίνετε σε ένα βουνό, πείτε ότι θέλετε να μείνετε μόνοι τέλος πάντων. Το σαπούνι σας θέλει να ωριμάσει, είναι καλή ευκαιρία να ωριμάσετε κι εσείς! Ρίξτε το στον διαλογισμό και όταν έρθει η ώρα επιστρέψτε και πάρτε το θεϊκό σας σαπουνάκι και τριφτείτε καλά! Θα τρίζετε από καθαριότητα στην κυριολεξία! Και το μαλλί... δεν έχω λόγια.

Ενημέρωση: Όταν λέμε σκληρό, εννοούμε αρκετά σκληρό για να βγαίνει από το καλούπι χωρίς να μας μείνει στα χέρια αλλά και αρκετά μαλακό για να κόβεται. Γιατί αν το αφήσουμε και σκληρύνει πολύ μετά δε θα κόβεται εύκολα, και θα μας διαλύεται. Θέλει να "δέσει" που λέμε, όχι να ωριμάσει κιόλας μέσα στο καλούπι!

 Σε άλλη ανάρτηση θα πούμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε το PH του σαπουνιού μας για σιγουριά. Αν δείτε μια ασπρίλα να βγαίνει στο σαπούνι είναι γενικά καλό σημάδι, αλλά όχι και απαραίτητη ένδειξη.

Καμιά φορά, θες ο καιρός που δεν το βοήθησε, θες κάποια βλακεία που κάνατε στην συνταγή ή την διαδικασία, θες που σας βγήκε κακός χαρακτήρας το batch, αργεί να ωριμάσει. Ε, θα κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα και θα περιμένουμε. Άλλωστε αυτοί που μας αγαπάνε, μας αγαπάνε για την εσωτερική μας ομορφιά και καθαριότητα κι όχι για την εξωτερική.

Πάμε και σε μια ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. Έχω πολλές συνταγές να μοιραστώ μαζί σας, αλλά φτιάξτε αυτή και δε θα χάσετε.

 -500gr. Ελαιόλαδο. Μούργα αν φτιάχνετε σαπούνι για το σώμα, τηγανόλαδο αν φτιάχνετε για σαπούνι πλυσίματος πιάτων ή πλυντηρίου. Το τηγανόλαδο δεν το χρησιμοποιείτε μόνο για οικονομία εδώ, καθαρίζει και πολύ καλύτερα, και αφήστε τους άλλους να βάζουν το έξτρα παρθένο!!!!! Και η μούργα είναι το "κατακάθι" με όλες τις βιταμίνες και τις καλύτερες ουσίες του λαδιού. Μπορεί να μην τρώγεται, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο υλικό για το σώμα σας. Αλλά είπαμε... αφήστε τους άλλους να βάζουν το ... έξτρα παρθένο!!!!

-64,25gr NaOH καυστική σόδα.

-157.80gr Απιονισμένο νερό, αυτό για τα σίδερα.

Κάποια στιγμή θα ανανεώνω την ανάρτηση με φωτογραφίες επί τω έργω. Για να μη μου λέτε μετά δεν ξέραμε!!!

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Πρώτη βδομάδα της Νέας Σελήνης και ξεκινάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις το ταξίδι μας στον κόσμο της Αλχημείας της Φύσης.
Ωραία... Τι παράξενα μας λες πάλι, βρε Πέγκυ; Η παραπάνω πρόταση ίσως περιέχει άγνωστες "έννοιες" για πολλούς, και επειδή δε μ' αρέσουν τα θολά τοπία και οι ελιτίστικες προσεγγίσεις, θα εξηγήθω αμέσως!
Οι μάγισσες της φύσης πάντα ακολουθούσαν με ζήλο και ευλάβεια τον κύκλο της Σελήνης και παρόλο που δεν ήταν απαραίτητα αστρολογικά καταρτισμένες, ήξεραν ότι κάποιες μέρες ήταν καλύτερες για συγκεκριμένες εργασίες. Η Νέα Σελήνη λοιπόν ήταν ιδανική για νέα ξεκινήματα, για ανοίγματα δρόμων και άλλα τέτοια "τυχερά" και όμορφα. Για να είμαι ειλικρινής, ήταν τυχαία η επιλογή της μέρας. Και εντελώς τυχαίο το ότι σήμερα είναι το θερινό ηλιοστάσιο. Τι να κάνω; Σήμερα έπεσε στο τραπέζι η προτροπή από φίλη, σήμερα το αποφάσισα, σήμερα το ξεκινάω. Πάντα ήμουν άνθρωπος της στιγμής. Σιγά μην δεν ήταν και το blog μου. Και πάντα ήμουν άνθρωπος της φύσης και της αυτάρκειας. Ε, σιγά μην δεν ήταν και το blog μου.
Τι θα είναι τέλος πάντων αυτό το blog; Μην τα ρωτάτε. Ό,τι είμαι εγώ, πιθανά. Τι είμαι εγώ; Το ψάχνω ακόμα, και μαζί μου καμιά δεκαριά άτομα ακόμα, αλλά δεν έχει σημασία. Δεν χρειάζεται καν να το ανακαλύψουμε. Ας μείνουμε στην αναζήτηση.
Σίγουρα θα ασχοληθούμε πάντως με ό,τι είναι καλύτερο για τη ΦΥΣΗ, το ΣΩΜΑ μας, και την ΨΥΧΗ μας. Τι χωράει μέσα σ' αυτά τα τρία; Σχεδόν τα πάντα... Από σαπούνια, κηραλοιφές και απορρυπαντικά από τα χεράκια μας, μέχρι κατασκευές και έργα τέχνης για να ομορφύνουμε το σπίτι και τις ζωές μας, συνταγές που δοκιμάσαμε και μας άρεσαν, πρακτικές διαλογισμού αλλά και εσωτερικής πρακτικής που δεν τις αλλάζουμε με τίποτα γιατί μας βοήθησαν, μουσική που μας συντροφεύει σε διάφορες στιγμές της ζωής μας, καμιά φορά χαρακτηρίζοντας αυτή την ίδια τη στιγμή, φροντίδα του κήπου μας, φροντίδα του σώματός μας, και χίλια άλλα. Μέχρι μικρές ή μεγάλες ιστορίες από τις δεκάδες που έχω γράψει και μοιράζομαι με τους φίλους μου. Ίσως ήρθε η ώρα να τις μοιραστώ και με άλλους φίλους.
Μ' αυτά θ' ασχοληθούμε λοιπόν. Κι επειδή αγαπάμε την αλχημεία σε όλες της τις μορφές, και καθ' ότι η αλχημεία είναι το θεμέλιο και ο δρόμος των συνεχών αλλαγών και μετατροπών και στο σύμπαν και στον άνθρωπο, εσωτερικά και εξωτερικά, συνειδητά ή ασυνείδητα και σε ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, φυσικά και θα ασχοληθούμε με αυτό ακριβώς. Και ναι, και η μαγειρική αλχημεία είναι! Θα ασχοληθούμε λοιπόν με τους τρόπους να μετατρέπουμε οτιδήποτε γύρω μας σε ό,τι πιο αληθινό και όμορφο και "υγιεινό" μπορούμε.
Ανοίγουμε τις πόρτες μας διάπλατα και περιμένουμε προτάσεις σας και σχόλια. Τα ταξίδια είναι πιο όμορφα όταν γίνονται με παρέα. Καλώς ήρθατε!