Στο καλό και να μην μας ξανάρθετε! Μη μας γράφετε, μη μας σκέφτεστε, μην ελπίζετε να τα ξαναπούμε σύντομα!
Αγαπημένες φίλες, τελικά θα μοιραστώ το "πρόγραμμα" ενίσχυσης της προσπάθειάς μου να χάσω όοοοοολα τα περιττά κιλά που συσσώρευσα (πανεύκολα) με δύο εγκυμοσύνες, πολύ άγχος, περισσότερη καθιστική ζωή (και εργασία, και δη στο σπίτι, που είναι το χειρότερο γι' αυτό), και ακόμα περισσότερη μασαμπούκλα μόνη ή με παρέα. Είναι τραγελαφικό, με τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησα τα τελευταία λίγα χρόνια που διαβάζω για τα δώρα της φύσης εντατικά (πιο πριν διάβαζα... περιστασιακά και επιφανειακά), να μην τα χρησιμοποιώ και σ' αυτόν τον τομέα.
Ιδού λοιπόν τα λίγα από τα πολλά που αποφάσισα να εφαρμόσω και να ενσωματώσω στην καθημερινή μου διατροφή, με θεαματικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα (αναμενόμενα, αλλά άλλο είναι να περιμένεις κάτι, κι άλλο να το ζεις).
Καταρχάς, δεν μπορώ να κόβω τροφές και να βλέπω απαγορευτικά και STOP σε διατροφή. Δεν θεωρώ πως κάτι που σου το απαγορεύουν άλλοι μπορείς να το ακολουθήσεις τελικά για αρκετό διάστημα, ώστε να δεις αποτελέσματα που θα διαρκέσουν. Γι' αυτό εξαρχής αποφάσισα να μην κόψω τίποτα. Αντίθετα.... ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ. Και αυτές οι προσθήκες είναι τα όπλα μας στην μάχη ενάντια στην κακή διατροφή, αλλά και το άγχος, την κόπωση και την κατάθλιψη. Τι προσθέτουμε;
Προσθέτουμε βότανα και τροφές που βοηθούν να λειτουργεί σωστά αυτή η υπέροχη μηχανή που ξεχνάμε ότι είναι το σπίτι μας. Το σώμα μας. Το υπέροχο σώμα μας. Προσθέτουμε βότανα και τροφές και αιθέρια έλαια που βοηθούν τον εγκέφαλο να καταπραΰνει την νευροφαγία, την αεροφαγία και την λαιμαργία.
Σημειώστε τι χρειάζεται να έχετε σπίτι σας, προκειμένου να τα προμηθευτείτε:
Ρίζα τζίντζερ (και στο lidl έχει) Όχι σκόνη, ρίζα.
Μουστάρδα (αν την φτιάχνετε εσείς, ακόμα καλύτερα).
Μέλι.
Λεμόνι ή χυμό λεμονιού φυσικό.
Λουίζα
Φασκόμηλο
Μαύρο τσάι (oolong)
Πράσινο τσάι
Τσουκνίδα
Ιβίσκο
Φυτολάκα (προαιρετικά, β' φάση)
Σημύδα (προαιρετικά, β΄ φάση)
Αιθέριο έλαιο λεμόνι
Αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ
Φαγόπυρο SOS!
Τα προαιρετικά δεν τα έχω ξεκινήσει καν, αλλά θα τα ενσωματώσω τάχιστα. Για την ακρίβεια μετά τον πρώτο μήνα, γιατί είναι πιο βαρύ πυροβολικό (τα βότανα ειδικά), και θα βοηθήσουν να μην "κολλήσει" η ζυγαριά. Αναλυτικά, ας δούμε τι κάνει το καθένα, και παρακάτω θα σας δώσω το ακριβές πρόγραμμα (το οποίο συνδυάζει όλες τις "συνθήκες" και πληροφορίες που θα διαβάσετε παρακάτω, οπότε δεν έχετε να ανησυχείτε μην σας ξεφύγει κάτι σημαντικό).
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι σπουδαίο ΦΑΡΜΑΚΟ! Καταρχάς με την πρώτη φορά (την πρώτη γουλιά για να είμαι πιο ακριβής), μου σταμάτησε το αλλεργικό άσθμα που με ταλαιπωρεί αυτές τις μέρες. Το λατρεύω, το σέβομαι, το ευγνωμονώ! Οι ωφέλειές του δεν φτάνουν να τις καταγράψουμε εδώ, ούτε καν επιγραμματικά, αλλά πολύ γρήγορα να πούμε ότι βοηθάει στο: πεπτικό σύστημα (ιδανικό για μετά το φαγητό δηλαδή), έχει αντιοξειδωτική και ανοσορρυθμιστική δράση, επιδρά θετικά σε χοληστερίνη και ζάχαρο, ενδείκνυται για τα συμπτώματα του κρυολογήματος και ως αντιπυρετικό, απαλύνει τους πονοκεφάλους και τον στομαχόπονο.Υπάρχουν δε σοβαρές ενδείξεις ότι βοηθά στις αρθρίτιδες, αφού ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους. Το σημαντικό βέβαια στην περίπτωσή μας είναι ότι το τζίντζερ, λόγω του ότι τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, και αυξάνει τις καύσεις, εξαφανίζει τα λίπη και την κυτταρίτιδα μέχρι να πεις... κύμινο (όχι... τζίντζερ θα λες μετά δια παντός!). Μέχρι τρεις φορές την ημέρα σε ένα από τα αφεψήματά σου, και σε λίγες βδομάδες βγαίνεις παραλία με ομπρέλα, αλλά χωρίς σαμπρέλα! ΟΜΩΣ, το τζίντζερ θέλει προσοχή στην κατανάλωσή του. Καταρχάς για τις τρεις φορές που θα το πιείτε, πρέπει να πίνετε ένα λίτρο νερό ημερησίως (χωρίς να υπολογίζουμε τα αφεψήματα... για καθαρό σκέτο νεράκι μιλάμε), γιατί αλλιώς μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά. Επομένως, είναι μία λύση εξαιρετική, που πρέπει όμως να τη χρησιμοποιούμε όπως θα κάναμε με μια αποτοξινωτική προσέγγιση, άρα για μικρό διάστημα (μέχρι 2-3 μήνες το χρόνο, που είναι υπέραρκετό γι' αυτό που το θέλουμε). Και όταν το κάνουμε πίνουμε πολύ νερό. ΕΠΙΣΗΣ, το τζίντζερ ΠΟΤΕ δεν το πίνουμε/τρώμε βράδυ (μετά τις 8:00 πχ), δηλαδή για τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν τον ύπνο. Όπως λένε στην Αγιουβερδική ιατρική, το τζίντζερ το πρωί είναι φάρμακο, το βράδυ είναι δηλητήριο. Άλλες παρενέργειες δεν έχει, αλλά αν δεν είστε σίγουρες ότι θα μπορείτε να πίνετε όσο νερό χρειάζεται, καλύτερα να το αφήσετε στην άκρη. Εγώ πίνω δύο-τρεις φορές την ημέρα (δύο συνήθως), και μια χαρά "ζητάει" νεράκι ο οργανισμός μου, κάτι που για μένα είναι πρωτοφανές, επειδή ποτέ δεν έπινα πολύ νερό. Έχω ένα μπουκάλι μόνο για μένα, οπότε μπορώ να ελέγχω αν πίνω λιγότερο. Εναλλακτικά, δοκιμάστε μηλόξυδο (ένα φλιτζανάκι την ημέρα σκέτο, αλλά προσοχή αν είστε υποτασικοί, μπορεί να σας έρθει μια ζαλούρα καμιά ώρα) ή καμιά καλή αλοιφούλα λιποδιάλυσης, όπως αυτή που πουλάνε στο arcane πουχού! (ε, να μην το παινέσουμε το λατρεμένο μας;)
Μουστάρδα. Κι όμως, η μουστάρδα είναι βοηθός μας! Η σιναπένια ομορφιά που λέγεται μουστάρδα επιταχύνει τον μεταβολισμό μέχρι και κατά 25% για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή της. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό έτσι; Καλά, μην πλακωθείτε να τρώτε μουστάρδα! Ένα-δύο κουταλάκια του γλυκού τη μέρα είναι υπέρ-αρκετά για να δείτε αποτελέσματα. Εγώ σήμερα την έβαλα στο ρύζι που έφτιαξα (το έφαγα άσπρο, οι υπόλοιποι με σάλτσα), και ήταν σαν να έτρωγα ινδικό! Τα κεφτεδάκια (ελληνικότατα) με επανέφεραν στην πραγματικότητα! Τα φχαριστήθηκα, και τα έφαγα χωρίς να στερηθώ ούτε σε ποσότητα, ούτε σε γεύση. Όπως τα έφαγαν οι άλλοι, πλούσια-πλούσια, τα έφαγα κι εγώ!
Μέλι. Το γλυκό και λατρεμένο δώρο της μέλισσας, πέρα από τις άπειρες γνωστές ιδιότητές του, που δε θα τις επαναλάβω εδώ, είναι και πανίσχυρο μυκητοκτόνο, καθαρίζοντας το έντερο και το στομάχι από πιθανούς "ανεπιθύμητους ενοίκους" που μπορεί να ευθύνονται ίσως για αυτό που στα μάτια άλλων είναι λαιμαργία! Ίσως.... Κι αν όχι, η θρεπτική του αξία είναι υπέραρκετή για να μας πείσει να το προσθέσουμε σε οποιαδήποτε πρόγραμμα ΣΩΣΤΗΣ διατροφής. Το πρωί θα σας ξυπνήσει, το βράδυ θα σας κατευνάσει, και θα σας ετοιμάσει για νάνι!
Λεμόνι. Πασίγνωστο επίσης για τις λιποδιαλυτικές του ικανότητες, την ενισχυτική του ανοσοποιητικού δράση του, και την τονωτική του επίδραση στον οργανισμό γενικά. Η αλκαλοποίηση που επιφέρει στον οργανισμό (παρά την όξινη γεύση του) είναι αυτή που συμβάλλει στην λιποδιάλυση. Χίλια καλά μας προσφέρει το ταπεινό, πολυτραγουδισμένο λεμονάκι, ό,τι κι αν θέλουμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε στο ταλαίπωρο κορμί μας. Θέλουμε να χάσουμε βάρος; Εκεί... βοηθός και φίλος δυνατός και σταθερός να μας βαστά μην πέσουμε κάτω από την πείνα (όχι... αυτό ίσχυε για τις παλιές δίαιτες που λιμοκτονούσαμε). Θέλουμε απλώς να είμαστε υγιείς; Εκεί, να μας κρατά το χέρι χαμογελαστό και ντροπαλό! Και το κερασάκι στην λεμονότουρτα ποιο είναι; Μας φτιάχνει τη διάθεση. Εμπρός στην μάχη κατά της κατάθλιψης!
Λουίζα η μάχιμη. Ώχου, σοβαρά τώρα θέλετε να σας πω για την λουίζα; Είναι δυνατόν να μην έχετε εμπεδώσει ότι είναι το νούμερο ένα βότανο για το αδυνάτισμα αλλά και την πέψη; Προσφέρει και πολλά άλλα, βέβαια, και στην περίπτωσή μας θα το χρησιμοποιήσουμε και για να κοιμόμαστε ήρεμα. Η Λουίζα ως κατεξοχήν διουρητικό (και άρα αντιπυρετικό) βότανο, αλλά και λόγω του ότι ρυθμίζει την όρεξη, βοηθά στο αδυνάτισμα, αλλά εκείνο το έξτρα λίτρο νεράκι τελικά, θα μας χρησιμεύσει πολύ, γιατί εμείς δε θέλουμε να χάσουμε υγρά, θέλουμε να χάσουμε λίπος. Και πώς θα χάσουμε λίπος; Αποτοξινώνοντας τον οργανισμό μας ήπια και με μέτρο. Κι αυτό ακριβώς κάνει ένα διουρητικό βότανο, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Δεν χάνεις λίπος, όταν αφυδατώνεις το σώμα σου. Απλώς μειώνεις τον όγκο του λίπους, αλλά όταν παίρνεις αρκετό σκέτο νερό, σε συνδυασμό με ένα διουρητικό βότανο, γλυτώνεις από την κατακράτηση υγρών, που ενισχύει την τοξίνωση του οργανισμού, και που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ΚΑΙ για την κυτταρίτιδα και την αποθήκευση λίπους. Άρα, δε θα μας αδυνατίσει η λουίζα, αλλά θα μας βοηθήσει να αποτοξινώσουμε και να "λιπάνουμε" τα γρανάζια της πέψης, ώστε να αποθηκεύουμε πλέον λιγότερο λίπος, και να καθαρίζουμε σιγά-σιγά και σταθερά, μέσω της αποβολής υγρών (που τα ανανεώνουμε τακτικά με το σκέτο νερό μας) τα λιποκύτταρα. Η λουίζα, λόγω της διουρητικής της δράσης επίσης θέλει προσοχή αν έχετε υπόταση, αλλά αν πίνετε αρκετό νεράκι, δε θα έχετε -ανάλογα και με την περίπτωση βέβαια- πρόβλημα. Εγώ είμαι υποτασική χρόνια, ξαναλέω, και πίνω 2-3 φλιτζάνια την ημέρα και νιώθω μια χαρά ντούρα και δυνατή. Αλλά πίνω και το έξτρα νεράκι μου! Προσπαθώ να πίνω έστω μισό ποτηράκι σκέτο νερό πριν ή μετά από τα βασικά αφεψήματά μου, για να μην το ξεχνάω!
Φασκόμηλο η έκπληξη. Ε λοιπόν το φασκόμηλο θα σας εκπλήξει, είμαι σίγουρη. Δε φαντάζεστε τι ωραία πράγματα μπορεί να κάνει για σας! Καλά λέγανε, ότι αν έχεις φασκόμηλο στον κήπο, δε θα πεθάνεις ποτέ! Το φασκομηλάκι σμπρώχνει για τα καλά τον μεταβολισμό μας,διαλύει τα λίπη, και εμποδίζει την απορρόφηση των κακών λιπών από τον οργανισμό! Θεϊκό δεν είναι; Τρία σε ένα! Καις, καις, καις, διαλύει τα λίπη που έχουμε ήδη συσσωρεύσει, αλλά και απορροφάς -τουλάχιστον στον βαθμό που θα απορροφούσες χωρίς αυτό- λιγότερα λίπη που θα μαζεύονταν σε όλα τα λάθος σημεία και για τους λάθος λόγους! Έρευνα απέδειξε ότι ακόμα και με διατροφή εξαιρετικά υψηλή σε λίπος, το φασκόμηλο (χάρη στο καρνοσικό οξύ του) μειώνει τον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης βάρους! Δείτε
εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες. Το λατρέψατε; Και η πλάκα είναι ότι οι λαϊκοί γιατροί (βλ. γιαγιάκα μου) συμβούλευαν όσους είχαν πρόβλημα με τη χολή, ειδικά αν την είχαν βγάλει, να πίνουν φασκόμηλο, για να μην έχουν πρόβλημα με τα λίπη. Πώς μ' αρέσει όταν η επιστήμη αποδεικνύει την εμπειρική γνώση! Οπότε θα καταλάβετε γιατί θα το πίνετε σταθερά πλέον πριν από το φαγητό σας. Περισσότερα παρακάτω, στο πρόγραμμα!
Μαύρο και πράσινο τσάι. Θα τα πίνουμε και τα δύο, γιατί μας προσφέρουν διαφορετικά πράγματα. Θέλουμε την αντιοξειδωτική δράση του πράσινου τσαγιού, το ότι εμποδίζει την απορρόφηση των λιπών, και την ελαφρά διουρητική (αποτοξινωτική) του δράση, αλλά θέλουμε και την αύξηση του μεταβολισμού του μαύρου τσαγιού. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Έχουμε ξαναμιλήσει για το τσάι, και σίγουρα θα έχετε διαβάσει κι αλλού γι' αυτό.
Τσουκνίδα η καθαρτική. Πίνε τσουκνίδα κάθε μέρα για να μην αρρωστήσεις ποτέ, έλεγε κάποιος που δεν τον θυμάμαι τώρα, αλλά πολύ σοφός ήταν! Η τσουκνίδα είναι πικρό βότανο (θεόπικρο όμως!) και αυτό από μόνο του τα λέει όλα! Καθαρίζει το αίμα αλλά και όλο μας το σώμα από τις τοξίνες, αγαπά την καρδιά μας, καμιά φορά περισσότερο κι από μας, και συμβάλλει στην καλή υγεία μας, προλαμβάνοντας αλλά και καταπολεμώντας ένα σωρό ασθένειες! Την πίνουμε για να είμαστε γεροί και δυνατοί, και δε θέλω αντιδράσεις. Και θα την πιείτε και χωρίς γλυκαντική ουσία, για να νιώσετε την πικράδα της και να την αγαπήσετε γι' αυτό ακριβώς που είναι! Προσοχή όμως. Δεν πίνουμε τσουκνίδα μαζί με σημύδα γιατί αναιρούν το ένα βότανο το άλλο. Τσάμπα η πικρίλα;;;;;
Ιβίσκος ο λιποφάγος. Όπου και να κοιτάξεις λένε για την ιδιότητά του να μειώνει την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες, κάτι πολύ σύνηθες σε υπέρβαρους, και πολύ επικίνδυνο, γιατί δείχνει τα δόντια του όταν είναι σχετικά αργά να αντιμετωπίσεις με ήπιες λύσεις το πρόβλημα... Και αφού βοηθά και στον καλύτερο μεταβολισμό των τροφών και έχει την ίδια προληπτική δράση υπέρ της καρδιάς όπως το κόκκινο κρασί.... ε θα τον προτιμήσουμε, ειδικά για πριν ή μετά το φαγητό, αλλά και το βράδυ θα τον προτιμήσουμε, γιατί προσφέρει ήρεμο ύπνο. Αχ, πόσο τον έχουμε ανάγκη.
Φυτολάκα. Την φυτολάκα την αγαπάμε -εκτός των άλλων- γιατί τρώει τα παχάκια, όπως τρώμε εμείς τα γαριδάκια ένα πράμα! Γιατί να της στερήσουμε τη χαρά; ΑΛΛΑ θα την προτιμήσουμε μόνο αν δεν έχουμε πρόβλημα υπέρτασης ή άλλο πρόβλημα υγείας (ή εξασθενημένο οργανισμό), γιατί είναι εξαιρετικά δυνατό φυτό. Κι ακριβώς επειδή είναι δυνατό φυτό, θα το πιούμε στα δύσκολα, όταν πια θα έχουμε χάσει κάποια κιλά, και μένουν τα επίμονα παχάκια. Κι αυτό μόνο για λίγο, άντε μέχρι 2-3 βδομάδες. Μετά πρέπει να κάνουμε διάλειμμα κι αν χρειάζεται και νιώθουμε καλά, να κάνουμε άλλες 2-3 βδομάδες κοκ.
Σημύδα. Η σημύδα είναι ισχυρός μας σύμμαχος στην μάχη ενάντια στην κυτταρίτιδα (τη βάλαμε και στην αλοιφή για την κυτταρίτιδα, θυμάστε;), αλλά κι αυτή θα την χρειαστούμε μόνο σε περίπτωση που δούμε ότι το τζίντζερ δεν κάνει αρκετά καλή δουλειά ή αν δεν πήραμε τζίντζερ για διάφορους λόγους. Αυτή θα μπορούσαμε να την εισάγουμε από την α' φάση των βοτάνων, αλλά καλύτερα να μην φορτώσουμε τον οργανισμό μας με πολλά από την αρχή. Αυτά που πίνουμε στην α' φάση είναι μια χαρά βότανα, που προσφέρουν ευεξία, καλή υγεία, προστασία, αλλά και βοήθεια να φτάσουμε στον στόχο μας σταθερά και ήπια. Καλό είναι να κάνουμε εναλλαγές. Γι'αυτό προτίμησα να κρατήσω τη σημύδα για μετά.
Και πάμε στα αιθέρια που θα χρειαστούμε για να ολοκληρώσουμε το μικρό μας θαύμα! Τι σας έχω, τι σας έχω! Χαμογελάστε, σ' αυτό το στάδιο θα το διασκεδάσουμε πολύ! Αλλά πριν χαμογελάσουμε, ας πούμε μερικά σημαντικά πράγματα, που στον ενθουσιασμό μας τα ξεχνάμε.
Πολλοί προτείνουν να παίρνουμε τα αιθέρια εσωτερικά, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο αρωματοθεραπευτής σας. Καμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να σας πει με ασφάλεια ποια αιθέρια και αν μπορείτε να καταναλώσετε. ΕΙΔΙΚΑ επειδή τα περισσότερα είναι νοθευμένα, κι αυτό σημαίνει ότι περισσότερο κακό μπορεί να κάνουν παρά καλό (μιλάμε για εσωτερική χρήση), σε περίπτωση που πέσετε σε καμία "καλή" εταιρεία αιθέριων.
Το αυτό ισχύει και για τα βότανα σε μεγάλο βαθμό. Πέρα από την αυτονόητη (?) χρήση που κάνουμε μόνοι μας, και την εμπειρική γνώση που έχει αρκετά γερές βάσεις στη χώρα μας, καλό είναι για σοβαρότερες παθήσεις ή σε περίπτωση που θέλουμε να πίνουμε ένα βότανο για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μιλήσουμε με έναν βοτανολόγο που εμπιστευόμαστε. Ό,τι σας γράφω εδώ είναι αυτά που κράτησα ΓΙΑ ΜΕΝΑ, τα χρησιμοποιώ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, και τα μοιράζομαι, όπως κάνω με ό,τι ενδιαφέρον ή καλό και χρήσιμο ανακαλύπτω. Αλλά ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν είναι ο λόγος μου νόμος, ούτε θα πρέπει να αφήνετε την υγεία σας στα χέρια άλλων, όσο κι αν τον συμπαθείτε. Αποφασίστε τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε, και επιλέξτε τα βότανά σας ή τον τρόπο δράσης σας με πρώτο παράγοντα ΤΟ ΜΕΤΡΟ! Ειδικά στο θέμα μας, το γρήγορο αδυνάτισμα σπανίως είναι και μόνιμο. Όσο πιο αργά και σωστά χάνουμε, με όσο λιγότερες στερήσεις χάνουμε κιλά, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε καταρχάς την υγεία μας, αλλά και τη νέα μας σιλουέτα. Δε θα σας πω με τι ρυθμούς χάνω εγώ, γιατί δεν έχει νόημα. Άλλος έχει περισσότερα κιλά να χάσει, άλλος λιγότερα. Αυτό που με ικανοποιεί προσωπικά είναι ακριβώς το ότι δεν στερούμαι τίποτα -έφαγα και ένα ωραιότατο σπιτικό τυραμισού προχθές, και εχθές το βράδυ, λόγω έλλειψης χρόνου ετοίμασα ένα ωραιότατο "βρώμικο" σάντουιτς νααααααα, μετά συγχωρήσεως. Κι όμως και τις δύο μέρες συνέχισα να χάνω σταθερά, λίγα γραμμάρια, αλλά σταθερά. Και το καλό είναι ότι χάνω ήδη πόντους, ακριβώς επειδή πίνω νερό, οπότε δεν χάνω υγρά, δεν αφυδατώνομαι. Ούτε από τους μύες χάνω όμως, γιατί τρώω αρκετή πρωτεΐνη, και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας... Από το φαγόπυρο, καλοί μου φίλοι! (άντε επιτέλους φτάσαμε στο δια ταύτα, ε Ράνια; χαχα) Θα πούμε και γι' αυτό λίγο πιο κάτω.
Επίσης, βότανα αποφεύγουν όσοι έχουν επιληψία και οι εγκυμονούσες.
Αυτά τα αυτονόητα και διαφωτιστικά, ελπίζω.
Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς θα το κάνουμε το αιθέριο λεμόνι και το αιθέριο γκρέιπφρουτ. Μπορείτε να χοροπηδάτε από τη χαρά σας, γιατί αυτό που οι αρωματοθεραπευτές ήξεραν εμπειρικά, αποδείχτηκε και από την επιστήμη (άργησαν, ως συνήθως, αλλά οκ...) Η έρευνα, που θα την βρείτε ολοκληρωμένη
εδώ, απέδειξε εν ολίγοις, ότι με την όσφρηση και ΜΟΝΟ ενεργοποιείται η λιπόλυση (μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που δραστηριοποιεί τον λιπώδη ιστό), και παρεμποδίζεται η περαιτέρω αύξηση βάρους! Η ενεργοποίηση του συμπαθητικού αποδεικνύεται από την αίσθηση ευφορίας και αναζωογόννησης που νιώθουμε όταν μυρίζουμε κιτροειδή αιθέρια!
Πώς χρησιμοποιούμε αυτή την πληροφορία και γνώση; Αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε "εκτεθειμένοι" σε αυτά τα αιθέρια, και ένας τρόπος είναι να παίρνουμε μία βαθιά εισπνοή, πρωί - μεσημέρι- βράδυ και ενδιάμεσα όταν νιώθουμε την ανάγκη, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι... να τα φοράμε! Αντί να αγοράσουμε κολιέ αρωματοθεραπείας (όχι ότι είναι όλα ακριβά, υπάρχουν και πάμφθηνα), μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας, για μας και τους φίλους μας, για την οικογένεια, το σπίτι, το αυτοκίνητο, με διάφορα αιθέρια ή το ίδιο αν μας εμπνέει τόσο πια! Πώς θα το φτιάξουμε;
Το μόνο που χρειάζεται είναι πηλός terracotta, ο αυθεντικός που λένε! Πηλός και ένα κορδονάκι (δερμάτινο ή ό,τι άλλο θέλουμε) για να το κρεμάσουμε. Αν θέλουμε να κάνουμε και σχεδιάκια, αυτοσχεδιάζουμε στο τι θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά συνήθως τα κορίτσια έχουν πολύ ωραίες ανάγλυφες σφραγιδούλες, που βολεύουν πολύ! Ιδέες μπορείτε να πάρετε από
εδώ. Δε χρειάζεται καν να διαβάσετε τι γράφει, αρκούν οι φωτογραφίες. Η μυρωδιά διαρκεί 1-2 μέρες, και μπορείτε να βάλετε μία σταγόνα στη μία πλευρά (το ένα αιθέριο) και μία στην άλλη (το άλλο αιθέριο). Λύθηκε το πρόβλημα!
Πάμε τώρα στη βόμβα μεγατόνων της διατροφής! Το φαγόπυρο, το λατρεμένο μου, το κουτσουνάκι μου, το αγαπουλίνι μου, το γούτσου-γούτσου μου!!!!!! Να 'ναι καλά η Στέλλα μας που μου το πρότεινε! Θα συνέχιζα να ζω χωρίς να γνωρίζω την ύπαρξή του! Η Στέλλα μου είπε ότι αν το τρώω πρωί βράδυ με γιαούρτι θα χάσω άνετα πολλά κιλά. Δεν το τρώω έτσι. Προτιμώ να το τρώω με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, και νιώθω ήδη ότι μ' έχει βοηθήσει πολύ. Από τα λίγα που έχω διαβάσει κι αυτά που νιώθω η ίδια με τη χρήση του, επιβεβαιώνω τα εξής:
Μειώνει την όρεξη (πρωτεΐνη, παιδάκι μου! τι να λέμε τώρα!)
Αυξάνει τις καύσεις
Σου φτιάχνει τη διάθεση
Σου κόβει την επιθυμία για ζάχαρη και γλυκό (όχι ότι δε θα το λιμπιστείς αν το δεις, αλλά δεν βγαίνεις και τρέχοντας να πάρεις από το δίπλα ζαχαροπλαστείο ας πούμε).
Σου κόβει την επιθυμία για καφέ (??? γι' αυτό δεν είμαι σίγουρη. πιθανά οφείλεται και στα βότανα)
Ε, τι άλλο να θέλεις από μία τροφή επιτέλους; Κι είναι άπειροι οι τρόποι που μπορεί να καταναλωθεί. Η αλήθεια είναι πως ως σπόροι είναι Παναγιά μου βόηθα (σόρρυ, φαγοπυράκι μου, αλλά δεν τρώγεσαι έτσι με τίποτα). Σε μορφή αλευριού όμως ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ!!!! Ακόμα και τα παιδιά το λάτρεψαν σε κρέπες, και μέχρι που είπαν σε φίλη τους ότι η μαμά κάνει καλύτερες κρέπες από τον μπαμπά! Αμέ! Όλη τη δουλειά όμως την κάνει το ίδιο το φαγόπυρο. Συνταγές πολλές, αλλά εγώ θα μείνω προς το παρόν στη χρήση του ως αλεύρι, μέχρι να βρω κάτι που να μου επιτρέπει να το τρώω ως έχει, χωρίς να σιχτιρίζω. Επειδή όμως το αλεύρι είναι πιο ακριβό, καλύτερα να παίρνετε τους σπόρους και να τους αλέθετε σε μία μουλινέτα. Το ίδιο πράγμα είναι και δε χρειάζεται να παίρνετε δύο διαφορετικές συσκευασίες φαγόπυρου. Με μία συσκευασία έχετε δύο διαφορετικά "υλικά" για διαφορετική χρήση. Αγαπημένες μέχρι στιγμής, οι κρέπες και οι φρυγανιές (ή μπάρες), οι οποίες μπορούν να καταναλωθούν όλες τις ώρες της ημέρας. Τις πρώτες δύο μέρες έτρωγα κρέπες πρωί βράδυ (χάλια, ε;), μία μέρα έφαγα και το απόγευμα γιατί ήρθε μία φίλη των παιδιών και τους έφτιαξα... Ε, έχασα κάτι τις παραπάνω εκείνη την μέρα, και βρε παιδιά, την έφαγα κανονικά, όχι λειψή. Με τυρί και ζαμπόν λέμε!!!! Πάντως η πρωινή "δόση" σε κρατάει για ώρες! Ο άντρας μου που είχε ένα σεμινάριο στη δουλειά σήμερα, και δεν πρόλαβε να φάει για μεσημέρι, έφαγε πρωινό κρέπα, και όταν τελικά έφαγε στις 6:00 δεν πλακώθηκε από την πείνα. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι τον κράτησε μέχρι εκείνη την ώρα!
Για το φαγόπυρο μπορείτε να διαβάσετε άπειρες αναφορές σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες. Εγώ θα σας δώσω μόνο την αγαπημένη μου συνταγή κρέπας, και μία συνταγή για φρυγανιά ή μπάρα που θα αγαπήσετε πολύ! Το καλύτερο, ξαναλέω, είναι πως αρέσει στα παιδιά σε αυτές τις μορφές, και ως μάνα δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο για τις δύο αγάπες μου που θέλω να τρώνε σωστά.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΡΕΠΑΣ ΜΕ ΦΑΓΟΠΥΡΟ
70γρ αλεύρι φαγόπυρου
200γρ γάλα
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
μια κουτ. σούπας λάδι
ένα αβγό.
Τα ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη για τηγάνι. Αυτή η ποσότητα βγάζει 5 κρέπες και θα σας πάρει 10 λεπτά από την αρχή μέχρι το τέλος της. Πραγματικά πολύ γρήγορο και δυναμωτικό πρωινό. Δεν έχετε καμία δικαιολογία να μην το ετοιμάζετε για σας και τους αγαπημένους σας! 10 λεπτά για να ξεκινήσει η μέρα υγιεινά και ευχάριστα! Δεν ξέρω αν ξέρετε να φτιάχνετε κρέπες, αλλά ας πούμε δύο λόγια. Καλό είναι να έχετε ένα τηγάνι λεπτό. Το βάζετε στο μάτι να κάψει μόνο του, και μόλις κάψει ρίχνετε βουτυράκι (μια κοφτή του γλυκού), και μετά μία δόση ζύμης (που είναι νερουλή, αλλά δεμένη) αρκετή για μία λεπτή κρέπα. Καλό είναι να μάθετε να τη γυρίζετε στον αέρα (δεν είναι τίποτα. ειλικρινά) αλλιώς μονίμως θα σας "σπάει" όταν θα προσπαθείτε να τη γυρίζετε. Με μια ήρεμη αλλά σίγουρη κίνηση... απλώς γυρίστε την! Άμα το 'κανα εγώ, όλοι μπορούν να το κάνουν!
ΚΡΑΚΕΡΑΚΙΑ ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ
Συνταγές θα βρείτε πολλές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μπορείτε να βάλετε ό,τι αλεύρι θέλετε (από ρυζιού, μέχρι μαύρο, μέχρι βρώμης... και φαγόπυρου εννοείται), και φυσικά μπορείτε να κάνετε συνδυασμό άλευρων, αλλά και μυρωδικών. Εγώ σας δίνω μία βασική συνταγή, την οποία μπορείτε να αλλάξετε και να τη φέρετε στα γούστα σας!
1 φλιτζάνι αλεύρι φαγόπυρου
1/4 φλιτζανιού νερό
2 κ.σούπας ελαιόλαδο
1/2 κ. γλυκού αλάτι
θυμάρι και ρίγανη προτείνω ανεπιφύλακτα!μέχρι ένα κουταλάκι από το καθένα
μπορείτε να βάλετε και σουσάμι κλπ
Ανακατεύουμε τα βασικά υλικά μας να γίνει μια ωραία ζύμη. Απλώνουμε με τον πλάστη μας και την κάνουμε λεπτή. Τη στρώνουμε σε αντικολλητική κόλλα στο ταψί μας και κόβουμε με τον κόφτη της πίτσας στις διαστάσεις που θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15-20 λεπτά. Ελέγχουμε να μην παραψηθούν. Ελέγχουμε στα 15 λεπτά αν έχουν πάρει ωραίο χρώμα κι αν είναι τραγανά. Τα τρώμε όπως θέλουμε. Είναι τέλεια σαν κρουτόν στις σαλάτες σας. Εγώ παλιά έβαζα κανονική φρυγανιά για κρουτόν στην σαλάτα μου, αλλά εννοείται πως αυτό είναι πιο νόστιμο!
Κάπου είδα και μία παραλλαγή για τηγάνι που δεν την έχω δοκιμάσει. Την βρήκα
εδώ, και επιφυλάσσομαι. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε πρώτοι και να μου πείτε εσείς. Θα την κάνω όμως, δε μου γλυτώνει!
ΠΙΤΑ ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ (για σουβλάκι κλπ)
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 40γρ αλεύρι φαγόπυρου, 1 πρέζα αλάτι, 100ml νερό, και από μυρωδικά ό,τι θέλουμε (πχ ρίγανη και θυμάρι). Το νερό το προσθέτουμε ενώ χτυπάμε με ένα πιρούνι. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μικρό τηγάνι (που έχουμε λαδώσει λίγο) ή κρεπιέρα και το τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές για αρκετή ώρα, μέχρι να δούμε ότι στεγνώνει από την κάθε πλευρά. Μπορούμε να το "γυρίσουμε" πολλές φορές στο τηγάνι μας, μέχρι να έχει την σύσταση που θέλουμε. Είναι πεντανόστιμο, μιμείται πολύ καλά τη γεύση μιας υπέροχης πίτας για σουβλάκι, και δεν διαλύεται όταν το τυλίγεις. Τέλειο. Απολαύστε κατά βούληση!
Υπάρχουν και συνταγές ωραιότατες για μπιφτέκια (ή τύπου μπιφτέκια) αλλά θέλω να το δοκιμάσω πριν σας το δώσω. Αν έχετε άλλες ιδέες, θα χαρώ να τις μοιραστούμε!
Αυτά τα ολίγα (εδώ γελάνε) με τις αναλύσεις και τις πληροφορίες. Πάμε στο...
ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ
Φράουλες (κατά το δοκούν, υποθέτω)
1 ακτινίδιο
1 κ.σ. κολοκυθόσπορους (ανάλατους εννοείται)
2 κ.σ. νιφάδες φαγόπυρου
1 κ.γ. μέλι.
Καλή μας όρεξη!!!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Απαράβατος κανόνας Ένα. Τρώμε τα πάντα με μέτρο, κι εφόσον πρώτα ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Τα βότανα και το φαγόπυρο θα μας βοηθήσουν να μην φτάνουμε στο γεύμα ή/και στο δείπνο πεινασμένοι, και θα τρώμε θέλουμε δε θέλουμε αργά. Αυτό θα το δείτε σίγουρα!
Απαράβατος κανόνας Δύο: Δεν πίνουμε νερό στη διάρκεια του φαγητού, και για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά το φαγητό, γιατί δυσχεραίνει την πέψη! Καλά, αν πνίγεστε πιείτε μερικές γουλιές! Αλλά κατά προτίμηση ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΜΕ.
Πρώτο πράγμα το ΠΡΩΙ και τελευταίο το ΒΡΑΔΥ, ένα φλιτζανάκι χλιαρό νερό με χυμό μισού λεμονιού και μία κουταλιά του γλυκού μέλι! Θα δείτε μεγάλες αλλαγές με αυτό και μόνο!
ΠΡΩΙ - ΒΡΑΔΥ Τρώμε φαγόπυρο αν μπορούμε, για πρωινό οπωσδήποτε όμως. Το συνοδεύουμε με ό,τι θέλουμε (μέτρο, θυμίζω). Γλυκό, αλμυρό, όλα του πάνε, ανάλογα πώς το φτιάχνουμε κάθε φορά.
ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ή ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ μας προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού μουστάρδα.
ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ μας, 15-20 λεπτά πριν, ένα φλιτζανάκι χλιαρό φασκόμηλο (σφηνάκι)
Αυτά είναι που θα ακολουθείτε χωρίς φόβο για όσο καιρό θέλετε (και για πάντα αν θέλετε). Ακόμα κι αν κάνετε μόνο αυτά, είμαι σίγουρη ότι θα δείτε διαφορά.
Και πάμε στα αφεψήματά μας. Αυτά τα βότανα θα τα βάζετε σε βρασμένο νερό και θα τα αφήνετε για περίπου 10 λεπτά. Μπορείτε να τους προσθέσετε μέλι ή/και λεμόνι για τη γεύση, αλλά από την δεύτερη ή τρίτη μέρα θα δείτε ότι δε θα σας νοιάζει. Εγώ τα πίνω πια σκέτα.
Α' φάση. Τα βότανα αυτής της φάσης θα τα πίνετε για διάστημα μέχρι δύο μήνες. Μετά θα κάνετε διάλειμμα δύο βδομάδων, και θα πάτε στη Β' φάση.
ΠΡΩΙΝΟ ΑΦΕΨΗΜΑ: λουίζα, πράσινο τσάι (για να ξυπνήσουμε), τζίντζερ (το τζίντζερ το κόβετε πάχος όσο το πάχος δύο νομισμάτων περίπου, και το καθαρίζετε εξωτερικά).
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΑΦΕΨΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ (μετά το 20λεπτο): λουίζα, ιβίσκος, τζίντζερ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΑΦΕΨΗΜΑ: τσουκνίδα, μαύρο τσάι (το μαύρο τσάι δεν έχει πολλή καφεΐνη, ενδείκνυται για απόγευμα).
ΒΡΑΔΥΝΟ ΑΦΕΨΗΜΑ: λουίζα, ιβίσκος.
Β' φάση. Τα βότανα αυτής της φάσης είναι λιγότερα, αλλά πιο ισχυρά. Τα πίνετε για δύο-τρεις βδομάδες το πολύ, κι αν χρειαστεί κάνετε διάλειμμα μία βδομάδα και ξαναρχίζετε για άλλες δύο βδομάδες. Μην το πάρετε για πάνω από έξι μήνες κάθε χρόνο. Δεν είμαι βοτανολόγος. Σας λέω τι κρίνω εντελώς εμπειρικά από τα όσα έψαξα και από τα όσα "διαισθάνομαι" και από τη μελέτη στα αιθέρια περισσότερο. Και σας θυμίζω ότι πρέπει να είστε υγιείς για το διάστημα που παίρνετε τη φυτολάκα. ΕΝΤΙΤ: επειδή η φυτολάκα είναι πανίσχυρη (και τοξική), και μόνο τα πρώιμα φύλλα της είναι ακίνδυνα για χρήση, προφανώς κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί την διαχείριση και πώληση του βοτάνου, εκτός από τους ομοιοπαθητικούς! Οπότε θα βρείτε σκευάσματα φυτολάκας σε σταγόνες ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ. Λεπτομέρειες όταν -και αν χρειαστεί να-ξεκινήσω το βότανο στη β' φάση, γιατί μέχρι στιγμής δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί! Αν όμως.... θα ενημερώσω!
ΠΡΩΙΝΟ ΑΦΕΨΗΜΑ: πράσινο τσάι, σημύδα.
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΑΦΕΨΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ: τσουκνίδα
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΑΦΕΨΗΜΑ: φυτολάκα.
ΒΡΑΔΥΝΟ ΑΦΕΨΗΜΑ: ιβίσκος (προαιρετικά)
Αυτό είναι το πρόγραμμα, το λοιπόν. Αν κάποιος έχει να προτείνει κάποια αλλαγή ή έχει απορίες, εδώ είμαστε. Θα χαρώ να ακούσω απόψεις ή και διαφωνίες.
Πάνω απ' όλα εύχομαι να είμαστε πάντα υγιείς και ευτυχισμένοι μέσα στο σώμα μας, στο ιερό μας σώμα!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ